Orașul european care salvează energie, în contextul amenințărilor Rusiei. Clădirile embletice nu vor mai fi iluminate noaptea

de: Anca Lupescu
28 07. 2022

Orașul Berlin a început să stingă iluminatul mai multor monumente și clădiri istorice în noaptea de miercuri spre joi, pentru a se alătura efortului național de economisire a energiei.

Economisirea energiei, în contextul amenințării ruse

Astfel, luminile de la aproximativ 200 de clădiri emblematice, printre care Columna Victoriei, Castelul Charlottenburg și clădirea primăriei, nu vor mai fi aprinse pe timpul nopții.

„Având în vedere războiul din Ucraina și amenințările Rusiei în ceea ce privește politica energetică, este important să ne folosim energia cu cât mai multă prudență”, a declarat senatorul pentru mediu și protecția climei din cadrul municipalității din Berlin, Bettina Jarasch, într-un comunicat de presă.

Astfel, orașul va putea economisi energia folosită de cele 1.400 de proiectoare alocate iluminării acestor monumente și clădiri.

Pentru a opri mecanismul automat care aprinde luminile la căderea nopții, este încă necesară intervenția umană, clădire cu clădire, care va dura câteva săptămâni.

În consecință, orașul nu va economisi bani la început, deoarece costul acestei intervenții va acoperi costurile de electricitate economisite timp de un an, adică 40.000 de euro.

Prin urmare, pe termen scurt, „efectul de economisire a energiei este decisiv pentru această măsură, și nu rentabilitatea pură”, potrivit orașului, care consumă anual aproximativ 200.000 de kilowați/h.

Președintele a anunțat că reședința sa nu va mai fi iluminată

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a dorit și el să dea un exemplu în această săptămână, anunțând că reședința sa oficială din Berlin, Castelul Bellevue, nu va mai fi iluminată noaptea, cu excepția unor ocazii speciale, cum ar fi vizitele de stat .

De săptămâni întregi, guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz a făcut apel la o mobilizare națională pentru a economisi energie electrică, ca urmare a creșterii puternice a prețurilor la energie, în timp ce aprovizionarea cu electricitate ar putea fi întreruptă în această iarnă.

200 de clădiri nu mai sunt iluminate pe timp de noapte

Printre cele 200 de clădiri aflate sub jurisdicția acestui departament al Senatului care nu vor mai fi iluminate pe timp de noapte se numără, de exemplu, Columna Victoriei, Catedrala din Berlin, Biserica Memorială, Primăria Berlinului și Palatul Charlottenburg. În total, pentru iluminarea obiectivelor turistice au fost în funcțiune aproximativ 1400 de proiectoare, costurile cu energia electrică ridicându-se la aproximativ 40.000 de euro pe an.

Luminile nu trebuie să fie stinse peste tot imediat, ci treptat. Pentru aceasta sunt prevăzute trei-patru săptămâni.

Printre clădirile care urmează să fie stinse în cursul zilei de miercuri și care, prin urmare, nu vor mai fi iluminate după lăsarea întunericului se numără Catedrala, Biserica Sfânta Maria, Palatul Vechi și statuia ecvestră de pe Unter den Linden.